sobota, 1 marca 2014

Ergonomia w kuchni

Źródł i pełny tekst


Jeżeli gabaryty pomieszczenie kuchennego są odpowiednio duże można różnicować wysokości szafek i blatów
•   85 – 95 cm przy pracy na stojąco
•   70 – 75 cm przy spożywaniu posiłków
•   110 – 115 cm – barki
•   gotowanie lub smażenie jest bardziej dogodne gdy płyta grzewcza jest na wysokości ok. 75cm, czyli 10 – 20cm poniżej wysokości blatów roboczych
Dopasowanie poziomu blatu do wzrostu osób z niego korzystających
Obniżona płyta grzewcza; razem z płytą można obniżyć fragment blatu, który zostanie wykorzystany przy mieszaniu sałatek, ozdabianiu ciast, otwieraniu wina itp.
Strzałki oznaczają odległości, które po zsumowaniu powinny wynosić 360cm do 650cm.


Ergonomia w kuchni

• W kuchni z ustawieniem równoległym (dwurzędowa, U, G, wyspa) odległość między ciągami powinna wynosić przynajmniej 100 cm, a najlepiej 120 cm.
• Między blatem a szafkami wiszącymi powinno być przynajmniej 55-60 cm, ale położenie szafek wiszących dostosowujemy także do swojego wzrostu i linii szaf wysokich.
• Optymalna wysokość blatu roboczego to ok. 91 cm, ale tu także musimy wziąć pod uwagę swój wzrost i przyzwyczajenia.
• Płyta grzewcza nie powinna znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie lodówki i zlewozmywaka, między tymi urządzeniami należy zostawić minimum 60 cm (będzie to zarówno blat roboczy, jak i miejsce na odstawienie gorących garnków).

Czynności wykonywane w kuchni
  • PRZYGOTOWYWANIE POSIŁKÓW: najważniejszym miejscem jest przestrzeń pomiędzy kuchenką a zlewozmywakiem. Rekomendowana szerokość blatu roboczego - 80 cm
  • ZMYWANIE: zmywając naczynia potrzebne jest miejsce na brudne jak i na czyste naczynia. Polecana przestrzeń - 40-60 cm.
  • GOTOWANIE: aby swobodnie odkładać gorące naczynia, potrzeba min 30-40 cm po obu stronach kuchenki

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz