Źródł i pełny tekst
Jeżeli gabaryty pomieszczenie kuchennego są odpowiednio duże można różnicować wysokości szafek i blatów
• 85 – 95 cm przy pracy na stojąco
• 70 – 75 cm przy spożywaniu posiłków
• 110 – 115 cm – barki
• gotowanie lub smażenie jest bardziej dogodne gdy płyta grzewcza jest na wysokości ok. 75cm, czyli 10 – 20cm poniżej wysokości blatów roboczych
Dopasowanie poziomu blatu do wzrostu osób z niego korzystających
Obniżona płyta grzewcza; razem z płytą można obniżyć fragment blatu, który zostanie wykorzystany przy mieszaniu sałatek, ozdabianiu ciast, otwieraniu wina itp.
Podobnie wygląda kwestia wysokości montowania zmywarki. Jeśli układ i wielkość kuchni pozwalają na nie umieszczanie jej pod blatem lub pod zlewem to wygodnie jest ustawić ją na wysokości, tak by wyciągając i wkładając naczynia nie być zmuszonym do ciągłego schylania się.
Strzałki oznaczają odległości, które po zsumowaniu powinny wynosić 360cm do 650cm.
Ergonomia w kuchni
• W kuchni z ustawieniem równoległym (dwurzędowa, U, G, wyspa) odległość między ciągami powinna wynosić przynajmniej 100 cm, a najlepiej 120 cm.
• Między blatem a szafkami wiszącymi powinno być przynajmniej 55-60 cm, ale położenie szafek wiszących dostosowujemy także do swojego wzrostu i linii szaf wysokich.
• Optymalna wysokość blatu roboczego to ok. 91 cm, ale tu także musimy wziąć pod uwagę swój wzrost i przyzwyczajenia.
• Płyta grzewcza nie powinna znajdować się w bezpośrednim sąsiedztwie lodówki i zlewozmywaka, między tymi urządzeniami należy zostawić minimum 60 cm (będzie to zarówno blat roboczy, jak i miejsce na odstawienie gorących garnków).
Czynności wykonywane w kuchni
| |
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz