Kuchenne dylematy
"niebezpieczeństwo poparzenia .
mam w tej chwili kuchenkę gazową ostatnią w zabudowie a tuż za nią są drzwi (przejście) i osobiście uważam to za bardzo złe rozwiązanie
nie polecam: przy gotowaniu na zewnętrznych palnikach trzeba uważać żeby nie zostawić rączki patelni na zewnątrz, bo ktoś zwłaszcza dzieciaki może strącić, a z drugiej strony jak używam wszystkich palników bo akurat duży obiad, to wcale nie jest łatwo zapanować nad garami, żeby jakoś upchnąć wystające części.
Kuchenka w ciągu obudowana szafkami ma dostęp tylko z jednej strony, na takiej wyspie z trzech , ja bym się nie zdecydowała, choć to może być moje subiektywne odczucie, i nie mam pojęcia jak to działa przy indukcji czy elektryce, chociaż przecież garnek i zawartość i tak się nagrzewa, gaz dodatkowo potrafi "wyleźć" spod gara.
widzę, że już przeniosłeś płytę, ale chciałam się podzielić przemyśleniami, może komuś się przyda "
"
Głos PSB
Pismo ogólnobudowlane (wydawane od 2001 r.) prezentujące m.in. najnowsze materiały budowlane i technologie, porady producentów, sytuację na rynku budowlanym oraz kronikę wydarzeń PSB. Dwumiesięcznik adresowany jest głównie do małych firm wykonawczych, inwestorów indywidualnych - budujących bądź remontujących dom, mieszkanie oraz do uczniów szkół budowlanych.
dowiedz się więcejZnajdź wykonawcę
W dziale tym prezentujemy bazę firm z całego kraju zajmujących się wykonawstwem budowlanym Obok danych teleadresowych prezentujemy wykaz robót budowlanych, które firma wykonuje.
dowiedz się więcejProdukty
W dziale tym prezentujemy zbiór informacji na temat produktów i technologii dostępnych w ofercie PSB, atesty, cenniki i kalkulatory.
dowiedz się więcej
Inne
Wszystkie porady
Modna wyspa. Urządzamy miejsce pracy pośrodku kuchni – ergonomia, materiały, zasady2013-05-23
Kuchnia, w której można zaaranżować wysp,ę nie może być mniejsza niż 15 m2. Taka powierzchnia umożliwia swobodne poruszanie się między wyspą a ciągiem szafek. Zdecydowanie łatwiej zaaranżować wyspę w kuchni, gdy jej powierzchnia wynosi 20-25 m2.
W roli blatu roboczego
Minimalne wymiary wyspy są takie, jak tradycyjnej szafki (60 x 60 cm). Najprostszy zestaw to wyspa tylko z blatem roboczym i półkami lub szufladami pod spodem. Wówczas taka wyspa powinna mieć wymiary 80-90 cm długości 70-80 cm szerokości, co zapewni nam wystarczającą ilość miejsca do pracy. Jeśli rezygnujemy z montowania w blacie zlewu i płyty grzejnej, pomyślmy o umieszczeniu gniazda wtykowego do podłączania przenośnych AGD. Nad blatem możemy zawiesić na stalowych linach szafki lub też zdecydować się na górny bar w postaci półki, na której postawimy szklane naczynia.
Z kuchenną płytą
Wyspa z zainstalowaną w niej elektryczną, ceramiczną lub indukcyjną płytą grzewczą (są łatwiejsze do zamontowania od gazowej) oraz wiszącym okapem, niezbędnym do utrzymania właściwej wentylacji, to bardzo popularne rozwiązanie. Jako miejsce pracy sprawdza się, jeśli poza częścią służącą do gotowania zaplanujemy wygodny blat roboczy. Pamiętajmy, żeby z każdej strony płyty grzewczej pozostawić miejsce na odstawianie garnków, najlepiej po 40 cm, a minimalnie 30 cm z jednej i 20 cm z drugiej strony. Blat potrzebny będzie nam również do położenia przyborów kuchennych, którymi akurat się posługujemy, czy produktów potrzebnych do sporządzania posiłku.
Ze zlewozmywakiem
Przy takim rozwiązaniu niezbędne jest podłączenie wodno-kanalizacyjne w posadzce, ociekacz, suszarka i dodatkowe miejsce na produkty lub narzędzia kuchenne. Minimalne wymiary takiej wyspy to 60 x 90 cm, choć zdecydowanie lepiej to 60 x 120 cm. Wyspa z blatem roboczym i ze zlewozmywakiem powinna mieć 120-180 cm długości.
Poszukującym rozwiązań niekonwencjonalnych proponujemy dwie równoległe wyspy robocze: jedną wyłącznie ze zlewem i drugą z kuchenką i drugim zlewem. Takie rozwiązanie pozwala na funkcjonalny podział przestrzeni wysp - jedna służy do przygotowywania produktów, druga do gotowania.
Wiele funkcji
W nowoczesnych kuchniach wyspa to wielofunkcyjny kombajn, w którym umieszczone są wszystkie niezbędne urządzenia. Najbardziej funkcjonalne jej wyposażenie to zlew i kuchenka. Blok ten możemy rozbudować np. o elektroniczną wagę, pojemniki na produkty czy rozdrabniacze do warzyw. Optymalne rozwiązanie to powiększenie jej o duży blat roboczy, który może być też miejscem do spożywania posiłków. Tak rozbudowana wyspa powinna mieć około 210 cm długości i 90 cm szerokości.
Wygodnie pod blatem
Pod blatem wyspy warto umieścić szafki z wygodnym wyposażeniem tak, by mieć pod ręką niezbędne do pracy na wyspie sprzęty. Ponieważ wyspa należy do najbardziej wyeksponowanych elementów kuchni warto zadbać, by szafki na wyspie miały efektowne fronty np. szklane. Dobrze prezentują się także otwarte półki, w których może znaleźć swoje miejsce ciekawa zastawa stołowa. Łatwiej utrzymamy porządek w kuchni, jeśli będziemy mieli wystarczająco dużo miejsca do chowania produktów i przedmiotów."
W roli blatu roboczego
Minimalne wymiary wyspy są takie, jak tradycyjnej szafki (60 x 60 cm). Najprostszy zestaw to wyspa tylko z blatem roboczym i półkami lub szufladami pod spodem. Wówczas taka wyspa powinna mieć wymiary 80-90 cm długości 70-80 cm szerokości, co zapewni nam wystarczającą ilość miejsca do pracy. Jeśli rezygnujemy z montowania w blacie zlewu i płyty grzejnej, pomyślmy o umieszczeniu gniazda wtykowego do podłączania przenośnych AGD. Nad blatem możemy zawiesić na stalowych linach szafki lub też zdecydować się na górny bar w postaci półki, na której postawimy szklane naczynia.
Z kuchenną płytą
Wyspa z zainstalowaną w niej elektryczną, ceramiczną lub indukcyjną płytą grzewczą (są łatwiejsze do zamontowania od gazowej) oraz wiszącym okapem, niezbędnym do utrzymania właściwej wentylacji, to bardzo popularne rozwiązanie. Jako miejsce pracy sprawdza się, jeśli poza częścią służącą do gotowania zaplanujemy wygodny blat roboczy. Pamiętajmy, żeby z każdej strony płyty grzewczej pozostawić miejsce na odstawianie garnków, najlepiej po 40 cm, a minimalnie 30 cm z jednej i 20 cm z drugiej strony. Blat potrzebny będzie nam również do położenia przyborów kuchennych, którymi akurat się posługujemy, czy produktów potrzebnych do sporządzania posiłku.
Ze zlewozmywakiem
Przy takim rozwiązaniu niezbędne jest podłączenie wodno-kanalizacyjne w posadzce, ociekacz, suszarka i dodatkowe miejsce na produkty lub narzędzia kuchenne. Minimalne wymiary takiej wyspy to 60 x 90 cm, choć zdecydowanie lepiej to 60 x 120 cm. Wyspa z blatem roboczym i ze zlewozmywakiem powinna mieć 120-180 cm długości.
Poszukującym rozwiązań niekonwencjonalnych proponujemy dwie równoległe wyspy robocze: jedną wyłącznie ze zlewem i drugą z kuchenką i drugim zlewem. Takie rozwiązanie pozwala na funkcjonalny podział przestrzeni wysp - jedna służy do przygotowywania produktów, druga do gotowania.
Wiele funkcji
W nowoczesnych kuchniach wyspa to wielofunkcyjny kombajn, w którym umieszczone są wszystkie niezbędne urządzenia. Najbardziej funkcjonalne jej wyposażenie to zlew i kuchenka. Blok ten możemy rozbudować np. o elektroniczną wagę, pojemniki na produkty czy rozdrabniacze do warzyw. Optymalne rozwiązanie to powiększenie jej o duży blat roboczy, który może być też miejscem do spożywania posiłków. Tak rozbudowana wyspa powinna mieć około 210 cm długości i 90 cm szerokości.
Wygodnie pod blatem
Pod blatem wyspy warto umieścić szafki z wygodnym wyposażeniem tak, by mieć pod ręką niezbędne do pracy na wyspie sprzęty. Ponieważ wyspa należy do najbardziej wyeksponowanych elementów kuchni warto zadbać, by szafki na wyspie miały efektowne fronty np. szklane. Dobrze prezentują się także otwarte półki, w których może znaleźć swoje miejsce ciekawa zastawa stołowa. Łatwiej utrzymamy porządek w kuchni, jeśli będziemy mieli wystarczająco dużo miejsca do chowania produktów i przedmiotów."
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz