środa, 12 lutego 2014

Spiżarnia

Temperatura w spiżarni.

Stworzenie idealnych warunków do przechowywania żywności nie jest wcale proste. Żeby spiżarnia możliwie najlepiej wypełniała swe zadania, powinna być chłodna, sucha, zaciemniona i dobrze wentylowana. Największym problemem jest zapewnienie w tym wnętrzu odpowiedniej temperatury - optimum to 10-15°C. Jednak systemy urządzeń utrzymujących stałą temperaturę w komorach to nie są rozwiązania na skalę domu jednorodzinnego. 

W zwykłym domu jednorodzinnym spiżarnię wystarczy urządzić po prostu w pomieszczeniu nieogrzewanym, oddzielonym od reszty ciepłych pomieszczeń ścianami możliwie dobrze izolowanymi termicznie. Aby nie nagrzewała się od słońca, powinna być zlokalizowana w północnej - najchłodniejszej części domu. 


Półki w spiżarni musiały by być 
1) takie co by się nie trzeba schylać non stop 
2) żeby było widać na pierwszy rzut oka gdzie co jest 
3) żeby nie trzeba wyciągać niczego poza tym produktem, po który sięgam
czyli liczne płytkie regały, co najwyżej zamykane szklanymi drzwiczkami.

 wieszanie patelni na kołeczku, to jest własciwy sposób przechowywania tego sprzętu!!!!! Niedowiarki - wypróbujcie  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz